Avokádová pomazánka s mrkví
1 ks zralé avokádo, 3 lžíce Lučina, 1 lžíce zakysané smetany, 1 ks nastrouhaná mrkev, 1 stroužek rozetřeného česneku, sůl
Avokádo rozmačkáme, přidáme další ingredience, dochutíme solí.
Pomazánka z pečené mrkve
3 ks mrkve, 100 g přírodní žervé, 3 stroužky česneku, šťáva z citronu, olivový olej, kari, římský kmín, sůl
Mrkev oloupeme a nakrájíme na kostičky, přidáme k ní česnek ve slupce, vše pokapeme olivovým olejem a lehce osolíme. Pečeme asi 20-30 minut v troubě vyhřáté na 180°C, dokud mrkev úplně nezměkne. Česnek vyloupeme a společně s mrkví a přírodním žervé rozmixujme dohladka. Ochutíme citronovou šťávou, půlkou lžičky kari, špetkou římského kmínu.
Fazolová pomazánka
350 g sterilované fazole, 125 g celer a mrkev, 60 ml olej, sůl, majoránka česnek
Fazole scedíme, rozmixujeme, přidáme nastrouhanou zeleninu. prolisovaný česnek, olej a majoránku, osolíme.
Sýrová pomazánka s celerem
180 g přírodní žervé, 90 g máslo, 140 g syrový celer, 4 ks vařené natvrdo vejce, 35 g cibule, pažitka, sůl
Ušleháme žervé, máslo, jemně nastrouhaný celer a vajíčka, cibuli do jemné pěny. Zdobíme pažitkou.
Citronová pomazánka s rybou
650 g tuňák ve vlastní šťávě, 65 g cibule, 50 ml olej, sůl, 200 g bílý jogurt, citronová šťáva
Drobně nakrájíme ryby, přidáme jemně nakrájenou cibuli, olej, jogurt, sůl a citronovou šťávu. Vyšleháme do pěny.
Rozhuda
320 g měkký tvaroh, 130 g máslo, sladká paprika, 60 g cibule, 30 ml mléko, sůl, pažitka
Ušleháme do pěny tvaroh, máslo, sůl drobně pokrájenou cibuli a mléko. Zdobíme jemně pokrájenou pažitkou.
Vitamínová pomazánka
80 g máslo, 220 g přírodní žervé, 60 g mrkev, 220 g jablko, citronová šťáva, pažitka, sůl
Máslo utřeme s žervé, přidáme jemně nastrouhanou mrkev, drobně pokrájenou pažitku, ochutíme solí a citronovou šťávou. Zdobíme na plátky krájenými jablky.
Pomazánka sýrová s kari kořením a salátovou okurkou
300 g přírodní žervé, 100 g eidam, 120 g salátová okurka, kari, 1 ks citrón, petržel
Do přírodního žervé vmícháme jemně nastrouhaný eidam, jemně nastrouhanou salátovou okurku, kari koření, citronovou kůru a šťávu. Podle potřeby osolíme.
Tofu jemná pomazánka
200-220 g Tofu natural, pažitka, 1 lžíce olivový olej, mořská sůl
Tofu rozdrobíme, přidáme najemno nakrájenou pažitku, olivový olej a vše smícháme do jemné konzistence.
Italská pomazánka
250 g měkký tvaroh, sýr Primátor, 1 ks cibule, 4 lžíce mléka, sůl, 10 g mletá paprika
Tvaroh našleháme s jemně nastrouhaným sýrem a cibulí, ochutíme paprikou a osolíme. Podle potřeby zředíme mlékem.
Drožďová pomazánka
160 g droždí, 55 g olivový olej, 70 g cibule, 4 ks vejce, máslo, mléko, sůl
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme rozdrobené droždí a pražíme dorůžova. Přidáme vejce a mícháme, až se srazí. Do nádoby dáme vychladlé droždí, máslo a sůl, dle potřeby mléko a vše vyšleháme.
Tvarohovo-ovocná pěna
250 g měkký tvaroh, 80 g máslo, ovoce, javorový sirup
Změklé máslo vyšleháme do pěny a zašleháme do něj měkký tvaroh. Vmícháme na kousky nakrájené libovolné ovoce a dochutíme javorovým sirupem.
Pomazánka z ryb v tomatě
200 g měkký tvaroh (přírodní žervé), 1 ks ryby v tomatě, cibule, citronová šťáva, sůl
Měkký tvaroh rozmixujeme s rybičkami, cibulí a citronovou šťávou do pěny.
Avokádová pomazánka s mrkví
2 ks avokádo, 1 ks mrkev, citronová šťáva, 100 g přírodní žervé, sůl
Avokádo podélně rozpůlíme, vyjmeme pecky a měkkou dužinu vydlabeme lžičkou do misky. Vmícháme přírodní žervé, jemně nastrouhanou mrkev a podle chuti sůl. Dobře promícháme.
Rajčatová pomazánka
8 ks menších rajčat, 200 g Lučina (přírodní žervé), 50 g máslo, 3 ks vejce natvrdo, sůl
Spaříme rajčata, oloupeme dužinu, jemně pokrájíme a smícháme s jemně nasekanou petrželkou. Lučinu utřeme s máslem a se žloutky natvrdo uvařených vajec. Do směsi přidáme pokrájená rajčata, osolíme a vmícháme nadrobno posekané bílky. Osolíme.
Pažitková pomazánka
250 g měkký tvaroh, 1 ks malá cibule, bílý jogurt, přírodní žervé, pažitka, sůl
Měkký tvaroh našleháme s jogurtem do pěny. Vmícháme jemně nastrouhanou cibuli, pokrájenou pažitku a osolíme.
Okurková pomazánka s vejci
290 g nízkotučný tvaroh, 170 g salátová okurka, 90 g přírodní žervé, 4 ks vejce , sůl
Tvaroh vyšleháme s žervé, přidáme nahrubo nastrouhanou salátovou okurku a vejce, osolíme.
Mrkvová pomazánka s medem a pomerančovou šťávou
290 g nízkotučného měkkého tvarohu, 30 g medu, 100 g přírodní žervé, 120 g mrkev, 80 g jablka, sůl, 45 g pomeranče, 60 g pomerančová šťáva
Tvaroh vyšleháme s medem a žervé, přidáme nastrouhanou mrkev, jablka a pomerančovou šťávu. Ozdobíme plátkem pomeranče.
Zeleninová pomazánka
130 g přírodní žervé, 3 ks vejce, paprika, hrášek, tvrdý sýr, mrkev, cibule, pažitka
Vyšleháme žervé s nastrouhanou paprikou, hráškem, natvrdo uvařeným vajíčkem. Přidáme nastrouhaný sýr a mrkev, jemně pokrájenou cibuli. Osolíme dle potřeby.
Ovocný salát s javorovým sirupem
Nakrájíme na drobné kousky několik druhů ovoce, zakapeme šťávou z citronu, přidáme javorový sirup a promícháme. Necháme asi 1 hodinu uležet v chladničce.
Kaše z ovesných vloček
500 g ovesné vločky, 3 l mléko, sůl, 200 g cukr, cukr moučka, kakao, máslo
Ovesné vločky namočíme do 1/3 mléka. Zbytek mléka osolíme, přivedeme k varu, přidáme namočené ovesné vločky a vaříme ve vodní lázni za stálého míchání do zhoustnutí. Nakonec kaši osladíme, posypeme moučkovým cukrem a kakaem. Mastíme rozpuštěným máslem.
Mrkvová pomazánka s medem a pomerančovou šťávou
290 g nízkotučný tvaroh, 30 g med, 100 g přírodní žervé, 120 g mrkve, 80 g jablka, sůl, pomeranč, pomerančová šťáva
Tvaroh vyšleháme s žervé a medem, přidáme nastrouhanou mrkev, jablka a pomerančovou šťávu. Ozdobíme plátky pomeranče.
Grónská pomazánka
250 g tvaroh měkký, 1 ks olejovky, 1 ks cibule, citronová šťáva, sůl
Měkký tvaroh rozmixujeme s rybičkami, cibulí a citronovou šťávou do pěny.
Mrkvová pomazánka s vejcem
2 ks syrová strouhaná mrkev, 1 ks natvrdo uvařené vejce, 150 g tvaroh, 50 g tvrdý sýr, pažitka, sůl
Mrkev, sýr a vajíčko nastrouháme a dáme do misky, vše spojíme tvarohem a promícháme.
Avokádová pomazánka s mrkví
1 ks zralé avokádo, 3 lžíce Lučiny, 1 lžíce zakysané smetany, 1 ks nastrouhané mrkve, 1 stroužek česneku, sůl
Avokádo rozmačkáme, přidáme ingredience, dochutíme solí.
Pomazánka z rybího filé
300 g rybí filé, 50 ml olej, 200 g máslo, 50 g cibule, citronová šťáva, kmín, sůl
Na oleji zpěníme pokrájenou cibulku, přidáme osolené, okmínované rybí filé a upečeme. Filé rozemeleme, přidáme máslo, citronovou šťávu a vyšleháme.
Vaječná pomazánka
8 ks vajec, 155 g přírodní žervé, 35 g cibule, 40 ml mléko, petrželka, sůl
Vejce uvaříme natvrdo. Do nádoby na šlehání dáme žloutky, nastrouhané bílky, přírodní žervé, pokrájenou cibuli, mléko, sůl a vše vyšleháme.
Pomazánka s tvrdým sýrem a česnekem
120 g bílý jogurt, 200 g eidam, 40 g česnek, sůl, petrželka
V míse smícháme jogurt, najemno nastrouhaný sýr a prolisovaný česnek. Nakonec přidáme najemno nasekanou petrželku a promícháme. Na chvilku dáme pomazánku vychladit do ledničky a pak teprve podáváme.
Špenátová pomazánka
320 g mražený špenát, 4 ml olej, 40 g cibule, 100 ml mléko, 2 stroužky česneku, majoránka, 2 vejce, sůl
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme špenát, sůl, česnek, mléko a povaříme 10 minut. Nakonec přidáme vejce. Vychladlý špenát vmícháme do přírodního žervé, ochutíme majoránkou.
Celerová pomazánka
120 g celer, 250 g přírodní žervé , 70 g jablka (ananas), 30 g pórek , sůl, citronová šťáva
Celer nastrouháme najemno a přidáme přírodní žervé. Promícháme s nastrouhanými jablky (ananasem) a pórkem. Podle potřeby osolíme a ochutíme citronovou šťávou.
Česneková pomazánka z tvarohu
250 g tvaroh, 3 lžíce přírodní žervé, 2 stroužky česneku, sůl
Tvaroh smícháme s žervé, přidáme prolisovaný česnek a podle chuti dosolíme. Můžeme ozdobit např. vlašským ořechem.
Pórková pomazánka
pórek, vejce uvařené natvrdo 2 ks, přírodní žervé, sůl
Vejce nastrouháme, dobře očištěný pórek nakrájíme na malé kousky, smícháme s žervé a podle chuti osolíme.
Cuketová pomazánka
1-2 ks cukety, 1 stroužek česneku, 2 ks rajské jablíčko, bílý jogurt, 150 g tvrdého strouhaného sýra, sůl
Cuketu nastrouháme najemno a smícháme s nadrobno pokrájenými oloupanými rajčaty. Směs ochutíme prolisovaným česnekem a solí. Přimícháme nastrouhaný sýr a tolik jogurtu, aby se směs dala dobře mazat na pečivo.
Pomazánka z červené čočky
375 g vařené čočky, 150 g cibule, 100 g rajská jablka, 100 g paprika, 40 g olivový olej, kmín, majoránka (tymián), sůl
Cibuli, papriku a rajčata nakrájíme nadrobno, přidáme kmín a krátce podusíme na oleji. Uvařenou čočku rozmixujeme a promícháme se zeleninou, ochutíme bylinkami a podle potřeby osolíme.
Pomazánka z olejovek
1 olejovky, 200 g měkkého tvarohu (přírodní žervé), 50 g cibule, 1 lžička citronové šťávy, sůl
Měkký tvaroh rozmixujeme s rybičkami, cibulí a citonovou šťávou do pěny.
Avokádová pomazánka
1 avokádo, 1 lučina, 1 malá cibule, 1 lžička citronové šťávy, 1 stroužek česneku, sůl, pepř
Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku, oloupeme, dáme do misky, zakapeme citronovou šťávou, utřeme česnek, najemno nakrájíme cibulku, osolíme, opepříme, přidáme lučinu a vše v misce pomocí vidličky vypracujeme v pomazánku.